Kokia Lietuvos ir Kinijos bendradarbiavimo ateitis?

Lietuvos ir Kinijos santykiai dabar yra ypač įtempti. Šiais metais Lietuva paskelbė, jog traukiasi iš svarbios bendradarbiavimo sutarties su Kinija ir ragina kitas Europos Sąjungos šalis padaryti tą patį. Užsienio reikalų ministras skelbia, jog šis 17+1 susitarimas skaldė bendriją, nes ne visos narės dalyvavo šiame procese.

Kinijos valstybė yra pats didžiausias pasaulinės rinkos gigantas, užimantis antrą vietą ekonomikoje ir jis auga kasmet net po 7%. 

Lietuva prieš tokį milžiną atrodo kaip mažytė skruzdėlytė, nes mūsų šalies importas į Kiniją sudaro tik varganus 0,02%.  Nors labai stipriai išaugo geležinkeliais pervežamų krovinių kiekis iš Kinijos per Lietuvos teritoriją. 

Lietuvos saugumas yra įspėjęs mūsų šalį, dėl Kinijos bandymų plėsti savo įtaką visame pasaulyje. Šios milžiniškos šalies siekis – pralenkti JAV ir to siekiama visais įmanomais būdais , užtikrinant kitų šalių paramą įvairiais svarbiais šaliai politiniais klausimais. 

Lietuva taip pat paskelbė rezoliuciją, kuri tikrai nepatiks Pekinui – pasmerkdama Kinijos elgesį musulmonų uigūrų mažumos atžvilgiu. Kinija buvo apkaltinta, kaip vykdanti nusikaltimus žmogiškumui bei atvirą genocidą.

Ir tai dar ne viskas. Pasikeitus vyriausybei ir išrinkus naują užsienio reikalų ministrą mūsų šalis ragina Jungtines Tautas ištirti Kinijos veiklą uigūrų stovyklose Sindziango regione. Taip pat siūlo Europos Komisijai keisti savo požiūrį į tarpusavio santykius su Kinija.

Kinijos atsakas į tokią Lietuvos užsienio politiką buvo greitas ir griežtas – šalis buvo apkaltinta daranti pigų politinį šou ir besikišanti į šios gigantiškos šalies užsienio politiką.

Kaip matome, šiuo metu santykiai tikrai įtempti, todėl bendradarbiavimo mąstai artimoje ateityje gali būti lėtesni. 

Lietuva taip pat palaiko ir Taivaną, o tam griežtai prieštarauja Pekinas, laikydamas šią mažą salą savo atskilusia provincija. Didysis gigantas nenori, kad kokia nors šalis turėtų diplomatines atstovybes taivane, nes taip būtų pripažintas mažos šalies suverenitetas. Todėl jiems labai pikta kai Taivanas paskelbė, jog planuojama atidaryti diplomatinę atstovybę Vilniuje. Tai būtų pirmoji tokia įstaiga Europoje. Tarp šio regiono ir Kinijos santykiai yra labai įtempti ir net laukiama galimo karinio konflikto. Todėl Lietuvos jau ne pirmas išsišokimas užsienio politikos klausimais labai stipriai siutina Pekiną, o tai tuo pačiu kelia dideles problemas šalių bendradarbiavimui ateityje. Lietuva taip pat parėmė Taivaną dovanodama 20 tūkst. vakcinų, kai tuo metu Kinija visais būdais trukdė šaliai juos įsigyti. 

Kinijoje net sklinda kalbos apie tai, kad laikas įvesti sankcijas Lietuvai, nors toks sprendimas nestipriai įtakotų mūsų valstybę – nuostolį patirtų tik tam tikri sektoriai. 

Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri tarsi kiša pagalius į Kinijos užsienio politiką, tačiau kalbame ganėtinai garsiai, todėl labai šiltų santykių tarp valstybių artimiausioje ateityje tikrai nebus. 

Susiję įrašai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *